Halkha e Falam e ti Arak um loh, Falam khua cu. Anuam (လူမှုဆက်ဆံရေး) an thiam tiah Min Arak țha ngai!

THIL DIK HI FIANG CANG HNA U SIH.
===========
Chin Miphun hi, 53 An kan ti nain, Abiapi cu 7 hrawng in țhen khoh Asi. Cu chung ah, Lai ai ti mi Halkha Falam hi holh ai khat cem mi 85% ai khat mi Unau taktak kan si hna.

1990 kum hlan ah cun, Halkha e Falam e ti Arak um loh, Falam khua cu. Anuam (လူမှုဆက်ဆံရေး) an thiam tiah Min Arak țha ngai, Asii nain 1990 hnu, CNF Ai țhen hnu ah cun, Halkha Falam tiah bia Atam cang, Halkha nih Nothan kap Aana an ting tiah. bia Arak um len. Asi ah cun, Ziah! Thomas Thang nou Falam pa CNF Chairman ah an thim ne Cun, Dr. Za Hlei Thang zong an thim țhan, Cu cu Halkha nih Aana ting ti Awk Ațha maw?

Cun, Falam peng Zanniat kan nau kan Far nu, Rangoon ah har nak Arak ton lio ah khan, Phaisa lei in Abawm tu kha Halkha Thantlang deuh an rak si khah, Cun Ni zan ah, Dr. Hre Mang cu US ah, Perry High School Board Member Thim nak ah, Dr. Hre Mang nih tei nak Ahmuh nak ah, Halkha Thantlang Vote in Ahmu ti khoh Asi.

Cu caah, Halkha kan si zong Falam kan si zong ah Thil dik thil hman hi thei cang hna u sih. Mah ka țial mi hi. Mi cheu khat nih Cu e kha e nan ka ti kho men. Apoi loh. Thil dik hi, kan theih fian lo chung cu Adai kho thai lo,….tck/– ka hnu lei in Minung pa 5 an ra Pakhat nih lung in Aka cheh Aka chep tu ka theih lo ah cun. an pa -5 Cung ah ka thin han peng lai.

Aka chep tu ka theih ah cun, Minung pa 4- cung ah thin han nak um ti lo, Cu ve ban tuk in. Thil si ning theih ah cun. Ahnu Ah Adai kho thai. FaLam- HaKha holh 85% ai khat ko mi, Zei e le Ziang e hi i daw cang cang hna Usih.
Sangling Thantlang.

A tha kho tuk rel tu vialte lungfim kan hau tak tak cang Miphun dang nih an kan nih sual tak lai tampi in kan tial piak lengmang ko law. Nangmah cingcing na si ko zapi kan lung a fimdeuh nak ah thildik a hman mi cu van kan tialpiak lengmang ko mu…na catial a rel a nuam tuk. Bawipa nih thluachuah nak thar in pe ko seh. Thil dik hman fian lo ah cun, Sual na loin, Misual ah hmuh peng Asi.

Thleidannak hrampi cu Bawipa dawtnak pemhlo ruangah a si. Pianthar phawt ahcun mu idawt, irem nih azulh colh ko. Hibantuk tete hi van ttial lengmang. Zapi nih ruru hranghrang in acawlcaang mi kantam tuk hih. Dup” tiah acon mi antam ko lai.

Pakhat le pakhat kar ah daihnak le remnak a sertu cu mi thluachuah an si Bible nih a ti. Dinfel lonak le Lih le hrokhrawl in rian a tuan mi nih kan mah tein chiat serhnak ka ni sawm tiah a ni hngal lo. Mi duh tawk in kan hlen khawh hna tiah a ni ruah men lai nain an mah nak a zer deuh le a hrokhrawl mi nih cei lak in an hlen ve lai. Bible nih na tuuk bantuk in na zun lai ti asi. Atha tuk din felnak le remnak thlai ci na vuar mi kheu zawk zawk seh.

Thih hnu ke chaih an ti bang a liam cia thil i tlaih peeng hi mi rawk tu pei si cu lungfim a za cang hrim tha tuk na tial mi. Bia dik hi chim lengmang a hau ko. A kan remh tu si ko seh. Thei ko na in hna i chehter, hmu ko na in mit i cawtter timi khi a si ko hen cu.

Kanmah lei nih hin cun kan thleidang hna lo ti khawh si. Anmah lei hi a poi kho ngai. I fonh phun le rianțuanți phun hi an i siang kho taktak rih lo. Halkha-Thantlang-Falam hi fek țhupin zei pohah kan i țemkomh khawh ahcun zei pohah kan țhawng dih lai. Atu na bia bantuk hna hi Falam mino tampi rel hna sehlaw ațha. Falam holh deuh hmannak media hna ah țial lengmang law ațha.

Mi tawh duhih thu hnu rel an ti bangin Laimi sungah thu hnu rel hmang kan tam tuk i. Thu hmai (hmailam hrang) ruatin thu tha cuh aw ih elawk hnakin thu liam zo relih elawk hi kan bansan a cu ti ka rel theu nan, liker khal ka hmu dah lo.

Amah lei nih Cu e kha e an rak ti mi pawl, țial chih le Fian ter nak tuah ah cun, Atampi nain, Atawi nak tein ka țial, “Aw! FALAM”. ti mi cauk nih Abuai ter ko hne cu. FaLam lei zong khi, Atlawm u khi dawh an si ve ko cuh, Mah pawl khi cu Mi kel bon lo deuh an si ve ko.